Amming – å amme barnet i søvn

(Denne teksten skriver jeg til deg som ønsker å amme barnet i søvn. Til deg som har et barn som ønsker å bli ammet i søvn. Det finnes mange måter å gi barnet trygghet og nærhet, men jeg trenger å skrive disse ordene til deg som føler på en usikkerhet i forhold til å amme barnet ditt i søvn, tross at det er dette som føles riktig for deg og ditt barn).

 

Barnet ditt vil aldri lære seg og sovne alene.

 

Du lager deg bare en dårlig uvane som du vil svi for senere.

 

Har du blitt fortalt at du IKKE bør amme barnet ditt i søvn? Hvis DU har lyst å amme barnet ditt i søvn, så skal jeg fortelle deg hvorfor du nettopp fordelaktig bør gjøre dette.

Ammehjelpen sier dette:

«Det er både normalt, sunt og utviklingsmessig fordelaktig å amme barnet i søvn.

Når barnet suger, frigis hormonet kolecystokinin, som virker søvndyssende for både mor og barn. I tillegg inneholder morsmelk søvndyssende hormoner, aminosyrer og nukleotider, som finnes i høyere konsentrasjon om kvelden og natten. Dette er en fordel når barnet skal etablere en søvnrytme. Morsmelk inneholder mer enn fem ganger mer melatonin (søvnhormon) på natten enn om dagen. Melken virker altså mer søvndyssende på natten.

Å amme i søvn eller i forbindelse med søvn er derfor ikke en dårlig vane. Snarere kan det ses som noe positivt, som kan lette prosessen og hjelpe både mor og barn til mer og bedre søvn. Undersøkelser har dessuten vist at ammende mødre får i gjennomsnitt halvannen time mer søvn i døgnet enn mødre med flaskebarn.»

Gode grunner til å amme ditt barn i søvn

  • Melken inneholder komponenter som hjelper barnet og sovne. Morsmelk er laget for å hjelpe barnet til å finne søvnen, og har ingenting med en dårlig vane å gjøre. Å amme barnet i søvn hjelper barnet til å slappe av og å sovne fredelig.
  • Å amme om natten er det viktigste du kan gjøre for å oppretteholde produksjonen.
  • Etterhvert som barnet vokser og tilbringer lange dager i barnehagen eller er for travel på dagen til å amme, så er det viktig at barnet igjen kobler seg på til natten i forhold til utviklings-helsen. I tillegg skaper dette en fin tilknytning mellom mor og barn som gjerne har vært borte fra hverandre gjennom arbeidsdagen.
  • Det er enkelt! Å amme i søvn blir ofte omtalt som en dårlig vane, men hvis vi skal noen gang snakke om hva som er enkelt, vakkert og naturlig – er det å amme i søvn. Mødre som natt-ammer får også i gjennomsnitt halvannen time mer søvn enn mødre som gir flaske. Mødre som natt-ammer får også sove lenger på morgenen, da barnet kan ammes tilbake til søvn ved tidlig oppvåkning. Ved sykdom eller tannfrembrudd kan søvn være vanskelig, men morsmelken vil hjelpe barnet med lindring og ro.
  • Det finnes ingen bevis for at natt-amming forårsaker hull eller slitasje på tenner. Det finnes derimot forskning som sier noe om at det finnes beskyttende stoffer i melken for å nettopp forhindre hull.
  • Far kan fremdeles legge barnet – etterhvert. For en periode vil det være mor som legger barnet, men etterhvert som barnet blir større vil mor kunne amme i søvn, samtidig som far også kan legge når mor ikke er tilstede.

Slutte med nattamming for mer søvn?

Det er vanskelig å forske på sammenhengen mellom ammeslutt på natt og antall oppvåkninger, men nylig er det gjort en studie som har sett på sammenheng mellom fast føde og søvn. Studien konkluderte med dette: «Et studie (3) undersøgte sammenhængen mellem søvn og fast føde. Studiet fandt, at spædbørn, der blev tilbudt fast føde i løbet af dagen, var  mindre tilbøjelige til at blive ammet om natten, men ikke mindre tilbøjelige til at have opvågninger.»

Den eneste konklusjonen vi i dag kan dra er at avvenning av natt-pupp IKKE er en garanti for en forbedring i oppvåkninger hos barnet.

Å fortsette å amme gjennom natten er ofte den enkleste måten for å komme seg gjennom intense perioder, fordi det hjelper både mor og barn med å finne tilbake til søvnen fortest mulig. Avvenning på natt er derfor ikke noe foreldre bør føle de MÅ gjøre, for å få barnet til å sove bedre. Barnet har nattlige oppvåkninger for mange ulike grunner og ammingen møter mange av disse behovene.

Min egen erfaring

Dette er et tema som betyr mye for meg. Å amme i søvn falt for meg helt naturlig. Barna mine har vist vei og jeg har lyttet. Når jeg tenker på hvordan andre foreldre får sine barn til og sovne uten å amme i søvn, så er det imponerende i seg selv;) Å amme i søvn er enkelt, trygt, naturlig og koselig. Dette er de 4 ordene som beskriver å amme i søvn best for meg.

Enkelt: Jeg tenker så ofte på dette når jeg ligger og ammer og er så takknemlig for at vi kan gjøre nettopp det. Innsovningen går kjapt og er forutsigbart for de små. Ved nattlige oppvåkninger er barnet ammet tilbake i søvn uten at mor egentlig trenger å lee et øyelokk (vi samsover). For ikke å snakke om sykdom – da er amming GULL. Innsovning, hyppige oppvåkninger, smerter, uro – ammingen gjør at vi kommer oss gjennom dette på en skånsom  og mye lettere måte enn hvis brystet ikke hadde vært tilgjengelig. (Ammingen demper også den evige uro for dehydrering ved sykdom, når barnet nekter noen form for annen væske).

Trygt: Å amme i søvn er trygghet for barnet og dekker «alle» behov. For meg som mor gir dette en uendelig lykke, det å kunne gi barnet denne tryggheten spesielt ved leggetid.

Naturlig: For barnet er denne måten og sovne på den biologiske normen. Melken er laget for å hjelpe barnet og sovne og barnet søker brystet når det trenger hjelp til nettopp det. Jeg er helt overbevist om at mine barn er så glad i leggetid som de er nettopp på grunn av denne unntaksløse tryggheten fordi de får følge den biologiske normen.

Koselig: Denne tiden på kvelden, hvor jeg får være så nær. Hvor vi kan stenge alt annet ute og bare være oss to – sammen. Denne tilknytningen ville jeg aldri vært foruten. Det er så uendelig vakkert å se hvordan barnet finner ro og trygghet og er fullstendig tilfreds.

Nattamming er naturlig, trygt og søvndyssende. Vår jobb som foreldre er å gi barnet all den trygghet vi har å gi, og så vil selvstendighet naturlig komme av seg selv når barnet selv er klar for det.

 

KILDER:

https://ammehjelpen.no/

Lenke til studie: https://www.ammenet.dk/wiki/natamning?fbclid=IwAR3-CISS09D2vbeQj1txnbl9W5-ivoUm59Lo-Q0JifUl0z3y068EOpQ5xvU#hvornar-sover-mit-barn-igennem

Natt-amming og tannhygiene: https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/breastfeeding-and-tooth-decay

https://www.ammenet.dk/wiki/friamning?fbclid=IwAR1hDoT3emUuoiWh_oNUYnyoUX6h0U-feebjyM3DLE_PTGguZ3BxugAz6Hk

9 Reasons you should keep breastfeeding your child to sleep…

Translate »
43 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap