SE MEG

«Jeg tror du er sliten i dag», sa hun og så ned på datteren som ikke ville. Dro henne irritert med seg mens hun fortsatte å prate om at de fikk finne sengen tidlig i kveld. Satte henne bestemt inn i bilen og kjørte fra barnehagen.

Som oss voksne har også barna hatt en lang dag. De har vært i barnehagen i mange timer fylt med støy, fysisk aktivitet og stimuli. De har opplevd fine ting, ting som var utfordrende, kanskje til og med trist og vondt. Som oss voksne har også barnet gode og dårlige dager. Av og til tyngre, noen ganger lettere. I løpet av en lang dag fylles kroppen og hodet med masse inntrykk og mange ulike følelser. For barnet kan dette føles vanskelig å håndtere og enda verre å uttrykke. «Nå ser hun jenten på deg». «Hvor vanskelig du er», sier hun til datteren sin der hun drar etter seg ett barn som gråter og stritter i mot, mens hun retter blikket mot meg og min datter som er på vei til samme barnehage en tidlig morgen. Å stå opp en tidlig morgen kan være tungt for både liten og stor. Tanken på en 8-timers arbeidsdag som venter like så. Mange barn synes i tillegg det er ekstra tungt å tenke på at alle disse timene er uten mamma og pappa.
Vi opplever alle ett hav av følelser i løpet av en dag, og får de komme til uttrykk så skaper ikke dette noen form for uro. Barn trenger hjelp fra den voksne til å kunne regulere følelsene sine. Ofte vet de ikke hva de skal svare på ett spørsmål som var for stort. De er ikke helt sikker på hva følelsen er eller hvorfor det ble som det ble. Det hele kan være ganske frustrerende, og enda verre når mor eller far ikke forstår og kanskje blir irriterte fordi barnet ikke svarer, utagerer og ikke lystrer når det får beskjed om å ta på skoene. Å undergrave barnets følelser med ett «du er nok veldig sliten i dag» er ikke ok. Ikke glem at barnet ditt er ett menneske akkurat som deg som også trenger å bli sett. Som trenger anerkjennelse og omsorg. Stopp opp og se! Sett deg på huk, se barnet ditt inn i øynene, glem verden rundt for noen minutter og ta den tiden til å se forbi sinne og frustrasjon for å finne følelsen som ligger bak. For å tørke tårene, fortelle barnet ditt at du forstår og at du vil lytte. Ikke undergrav barnets følelser ved å sammenligne det med ett annet barn som er på en helt annen emosjonell bølgetopp. Ikke la barnet ditt sitte igjen med følelsen av å ikke være god nok fordi han eller hun ikke taklet situasjonen likt som ett annet barn. Prøv å sette deg inn i barnets verden og forstå hvor skoen trykker. Kanskje har barnet allerede strukket seg lang, inngått kompromiss og vært tålmodig. Kanskje er barnet slitent. Kanskje er barnet trist. Eller kanskje går det bare for fort i svingene. Dere er ett team – spill sammen. Se barnet ditt, se bakenfor og forbi. Vis tålmodighet og forståelse. Vis barnet ditt at du vil lytte og at det er akseptert og trygt å kjenne på hva som sitter på innsiden. Prøv å forstå at fra ditt barns perspektiv er følelsen og reaksjonen ofte helt berettiget og fortjener både forståelse og respekt!
Translate »
31 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap