Derfor sover ikke babyen gjennom natten

Jeg kom over en artikkel som jeg tror de aller fleste av oss kan lære noe av og som er viktig lesning. Jeg har oversatt hovedpoengene for at du kan skumme gjennom, men link til artikkel ligger i slutten av innlegget. Punkt nr. 6 er uthevet, da dette er så utrolig viktig å vite noe om!

To ledende eksperter uttaler seg om hvorfor babyer våkner om natten:
Peter Fleming, professor i spedbarns helse og utviklingspsykologi ved University of Bristol – Darcia F. Narvaez, professor i psykologi ved Notre Dame University

1. Hvorfor våkner barnet? Fordi det er slik det er ment å være.

Barnet er ikke laget for å sove lange strekk om gangen, det er ikke bra for dem.

2. Det er ingen som virkelig sover natten gjennom, ikke en gang voksne.

Det er en vanlig misforståelse at alle normalt sover åtte timer i strekk – vi gjør ikke det. Vi bare glemmer at vi har oppvåkninger. At vi presser all vår søvn inn i åtte timer er fordi vi jobber på dagtid, og ikke fordi det er dette som er normalt for oss.

3. Menneskebarn er født tidligere i utviklingen enn andre dyr – de trenger derfor nærkontakt eller en ytre livmor.

Menneskelige babyer er født 9-18 måneder for tidlig, sammenlignet med andre dyr.

4. Spedbarn som våkner ofte er forbundet med høyere intelligensnivå og bedre mental helse.

Utsagn fra Fleming og Narvaez: Det er en sammenheng mellom svært høye nivå av utviklingsmessig og intellektuell prestasjon og det å ikke sove hele natten. Barn som blir holdt helt nære og får sine behov lettere møtt, har større empati og bedre selvregulering. Større samvittighet, større kognitive evner og mindre depresjon.

5. Spedbarn har kortere søvnsyklus enn voksne.

Barnet har en 60-minutters syklus. Voksne sin syklus er på 90-minutter. Dette betyr at det er normalt for barnet å våkne og i motsetning til voksne vil ha vanskelig for å sovne på egen hånd.

6. Spedbarn trenger at foreldrene deres forholder seg rolige, og å la barnet gråte alvorlig, utfordrer dem, selv om de er stille.

En studie fra 2011 viste at babyer til slutt lærer å slutte å gråte når de ble forlatt for å finne søvnen selv gjennom «sleep training» eller «controlled crying». Men mens dette reduserte stressnivåene til foreldrene i studien, gikk stressnivået i babyene opp.

Narvaez forklarer: «Så det du har lært babyen er at det ikke betaler seg å signalere. Barnets kropp går gjennom en syklus: Først er det behagelig, så begynner de å føle stresshormonene øke, og forhåpentligvis er forelderen der for å roe dem ned, som trener dem for å holde deres stressrespons stabil på et rolig nivå.

«Hvis foreldrene fortsatt ikke kommer, vil det sympatiske systemet sparke inn – det er «fight or flight», du må skynde deg, du kommer til å dø her hvis du ikke får oppmerksomhet. Hvis det ikke virker så går barnet inn i det parasympatiske systemet, og det vil føre til at barnet «fryser» eller besvimer (søk på freeze-faint for mer info). Det er en ekstrem reaksjon, men den er der, slik at du ikke bruker opp all energi og dør.

7. Spedbarn sover gjennom dagen og våkner om natten for å være sikre at de får din udelte oppmerksomhet.

Fra et biologisk synspunkt er det helt normalt og forståelig at barnet gjør det, det passer bare ikke inn i forventningene til det 21. århundre.

8. Spedbarn er ikke ment å være adskilt fra sine foreldre, verken i separat rom eller i egen seng.

Hvis vi ser på evolusjonær historie tilbragte babyen sin tid i nær og kontinuerlig kontakt med mor, som ved bæring. Hvis barnet er i konstant kontakt med mor oppstår heller ikke ideen om at barnet trenger å sove lengre perioder i strekk, da barnet sover når det trenger å sove og de er våken når de trenger å være våken. I de fleste deler av verden er dette fortsatt tilfelle. Det finnes også bevis som viser til høyere risiko for krybbedød ved å ha barnet i separat rom.

9. Derfor er samsoving så populært over hele verden: babyer krever kontakt og kan bli lei seg når de ikke får det.

Samsoving er langt mer vanlig enn hva vi tror. 90 prosent av spedbarn på kloden samsover hver kveld. Samsoving har vært normen i over en halv million år gjennom den menneskelige evolusjon.

 

Til tross for hva du kanskje hører, og selv om det kan prøve tålmodigheten, er det naturlig for babyer å våkne om natten.

Babyer er avstemt til å få sine behov møtt av en primær omsorgsperson gjennom hele natten, i nær kontakt med mye fôring. Og det er ikke mye vi kan gjøre med det.

 Som Fleming sier: «Man må huske at samfunnet endrer seg raskere enn biologi. Et biologisk mønster som er tatt en halv million år å utvikle, kan ikke bare plutselig ignoreres og vendes. Spesielt når det ikke er noen fordel i det.»

 

Les hele artikkelen her:

https://www.buzzfeed.com/patricksmith/its-evolution-baby?utm_campaign=meetedgar&utm_medium=social&utm_source=meetedgar.com&fbclid=IwAR0a6frH097RLdvEKMn7eSBzKT8kBh6PSi-0q7A0znryveeefuOE4ZfM7hQ

Translate »
99 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap