TIKTOK

Hvor gammel må du være for å tåle og se et direktesendt selvmord?

Det diskuteres høylydt om videoen som nå florerer på TikTok. Videoen viser en mann som har valgt å direktesende sitt eget selvmord.

TikTok er et sosialt nettverk der brukerne kan dele korte videoer med sang-miming, humor, dansing, eller de kan vise frem sine talenter.

TikTok ble ganske raskt også et sosialt medium for filmer av vold i hjemmet, ulike former for skyte-episoder, åsted, dyremishandling, drap, selvmord og overdoser, for å nevne noe.

TikTok har vært en populær app blandt de unge, men på lik linje med andre sosiale media har også denne en aldersgrense på 13 år.

Aldersgrensen er satt for å beskytte barnet, allikevel er tre av fire barn mellom 9 og 12 år på sosiale medier.

At noen foreldre tillater sosiale medier før fylte 13, mens andre velger å overholde aldersgrensen, kan føre til en følelse av utenforskap hos de barna som ikke har tilgang. Dette fører til press på foreldre, som kan finne det vanskelig å vite hva som er det riktige valget å ta for sitt barn. Når noen foreldre velger å gå imot retningslinjene som er satt, vil dette føre til en vond sirkel. Et valg gjort for eget barn, skaper vonde følelser hos andre barn – utenforstående barn som igjen legger press på sine foreldre som gir etter for barnets ønsker. Resultatet blir enda flere barn på sosiale media.

Jeg ser debatten rase med fokus på aldersgrense. Dette er selvsagt en kjempeviktig faktor i et forsøk på å beskytte barna våre, men hva er det som gjør en 13-åring rustet til å tåle og se et selvmord?

Appen som er eid av ByteDance er ikke bare full av grusomme videoer, men er også grobunn for flere ulike trender, som får sitt opphav i videoer som går viralt. Noen av trendene har vært: å skrive til insatte i fengsel, sykkelsabotasje, hoppe ned på skinnene på en t-banestasjon, file ned tenner, helle en stor mengde salt rett i munnen, og en rekke andre trender som utgjør fare for seg selv eller andre.

Vi kan ikke kontrollere sosiale medier, men vi kan beskytte barna våre fra dem – ved å stå samlet og være trygge på at grensesetting er en svært viktig del av det å være foreldre.

Du er ikke «gammel nok» til å se en 2-åring bli overkjørt av en trailer når du er 13 år. Ikke når du er 30, 40 eller 50 heller. Disse bildene som man ser `med eller uten` intensjon vil man måtte bære med seg for resten av sitt liv, uten noen mulighet for å gjøre dem usett.

Aldersgrense er ikke tilstrekkelig beskyttelse fra en app som TikTok, så la oss stå sammen for å vise barna våre at vi tør å ta valg som er til deres beste. La oss ikke ha fokus på å fjerne videoer fra TikTok, men heller å fjerne TikTok fra barna.

Dette er min oppfordring til deg; slett appen og oppfordre andre til å gjøre det samme.

Translate »
93 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap