Mamma, hvorfor er det bilder av meg på internett?

Det er ofte jeg har lyst å dele. Mest fordi  jeg er så stolt av dem.

Men det har aldri falt meg inn å faktisk gjøre det.

Dele bilder av barna mine på internett altså.

Det er et mye diskutert tema. Det er nok lett å være for og imot. Lett å være for når man allerede har delt, og lett å være imot når man aldri har hatt noen grunn til å dele.

Jeg har aldri satt meg spesielt godt inn i diskusjonen, fordi det aldri har vært tvil om hva som var det riktige valget for meg som mor.

Å gi fra meg rettighetene og kontrollen over bilder av det mest dyrebare jeg har, har for meg aldri vært et tema. Det er noe som heter at det som er lagt ut på internett, kan man aldri ta tilbake. Det er for alltid der ute, utenfor din kontroll. Det er klart at jeg her tenker på ulike måter mennesker kan misbruke bilder av barna mine, og det valget har jeg valgt å ta for barna mine, for å beskytte dem.

Bilder av barna føler jeg heller ikke er mine til å dele. Bildet tilhører barnet, og det bør være deres eget valg i hvor stor grad de ønsker den type eksponering. Når barnet er gammelt nok til å selv finne bilder av seg selv på nett, vil dette potensielt føre til ulike vonde følelser for barnet. Jeg kan selv bare prøve å sette meg inn i barnets ståsted, og jeg ville slett ikke være komfortabel med å finne store bruddstykker av min barndom på internett, gjerne også med tekstede episoder fra eget liv.

Et argument som er brukt, er at vi i denne generasjonen enda ikke vet hvordan bildedeling vil påvirke den neste generasjonen som skal vokse opp med barndommen sin på sosiale media. At dette er et argument brukt for å kunne fortsette å dele, synes jeg er stikk i strid med hvilken konklusjon jeg selv ville dratt.

Bildedeling er, slik jeg ser det, på ingen måte hensiktsmessig for barnet. Det handler utelukkende om den som deler bildet og hvilken hensikt vedkommende personlig legger bak.

Husk: del aldri bilder av andre uten å ha spurt om tillatelse først!

Translate »
112 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap