Vakkert?

Mange av dere har gjerne sett videoen som nå florer på nett. Videoen viser far og datter. Far sitter på gulvet ved siden av datteren sin, en 2 år gammel jente, overveldet av store følelser. Videoen har fått enorm respons, fra de som synes måten far håndterer barnets følelser på er til inspirasjon og de som har rapportert videoen for ‘nakenhet hos barn’. To ytterpunkter der altså.

Jeg hadde registrert kommentarer her og der om en video som var gått viralt, men hadde ikke noe videre kjennskap til videoen som omhandlet en far og hans datter.

Tilfeldig dukket det opp en video i feeden min, og bare etter noen sekunder veltet det seg i magen.

Jeg ser far sitte stille på gulvet. Men det som fanger øyet, er den lille jenta som man tydelig ser hvordan kjemper med følelsene sine.

Jenta er nå sensurert, men følelsene hennes er blottlagt for alle som vil se.

Far filmer barnet sitt i en fryktelig sår og privat situasjon, før han legger det ut på nettet og utleverer datteren sin til hele verden, uten hennes samtykke.

Denne videoen har fått mye oppmerksomhet, både i positiv og negativ forstand. Men var det noen som spurte den lille jenta om hun syntes det var greit å bli utlevert på denne måten?

Far blir berømmet for at han tåler og aksepterer sin datters følelser, og ender opp med masse skryt for sin tålmodighet og tilnærming til «utbruddet».

Jeg klarte ikke se videoen ferdig..

Var det noen som spurte barnet om hun ville brukes for å sette et eksempel til etterfølgelse (hvis det i hele tatt var det som var poenget med videoen?).

Vi eier ikke barna våre. Det er grenseoverskridende og totalt respektløst og utlevere barn på denne måten, etter min mening. Videoen handler ikke om far. Den handler ikke om oppdragerstil eller «parenting-skills». Er det ingen som ser den lille jenten som aldri ba om å ha hele verden som tilskuere mens hun strevde som verst?

Små barn har ikke enda evnen til å selvregulere, det er vår jobb som foreldre å hjelpe dem gjennom store følelser som for dem føles umulig å håndtere.

Det er og vår jobb som foreldre å respektere og beskytte barna våre. Å misbruke den tilliten vi er gitt, ved å blottlegge barnets kropp og innside til hele verden, uten at barnet selv har bestemmelsesrett, det får meg til å undres hvilken verdi barnet egentlig har i samfunnet vårt i dag. Hadde far blitt hyllet på samme måte hvis det var sim kone han filmet i hennes mest sårbare øyeblikk?

For noen var denne videoen vakker. For meg handlet det om et opptak som jeg ikke hadde noen rett til å se. Jeg skulle ønske at jeg aldri hadde sett de få sekundene jeg så av den over 30 minutter lange videoen.

Kjære far, dette var ikke din avgjørelse å ta. Når din datter strever med å håndtere følelser som er alt for store for henne, ikke strekk deg etter videokameraet…

 

 

Translate »
88 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap