Mine tanker om hva som er viktig for en god natts søvn

  • Etter min erfaring er det slik at søvn avler søvn. Sover barnet dårlig på dagen, sover det og dårligere på natt. Når vi skal se på nattesøvnen, må vi ta hele døgnet med i betraktning. La barnet ditt sove nok på dagtid, så barnet hele tiden får den søvnen det trenger.
  • Det er så viktig at barnet får tilstrekkelig med tid til å roe ned og til å bearbeide dagens inntrykk og opplevelser før det er leggetid.
  • Noe som selvsagt er essensielt, er at barnet er akkurat passe trøtt. Ikke overtrøtt, og heller ikke for lite trøtt. Her finnes en balanse man må leite litt etter og som heller ikke alltid er like lett å treffe på.
  • Et viktig punkt, synes jeg. Det tidspunktet på dagen hvor mor eller far sier ifra om at det nå er leggetid. Hvis man her har en fast rutine med enten barne-tv eller kveldsmat, gjerne begge deler, så kan barnet selv vite at det nå nærmer seg leggetid. Men i tillegg til dette er det uhyre viktig at ordet «leggetid» er et godt ord!
  • Nå er det på tide å gå på badet. Gjerne til samme tid, og med de samme rutinene. Bad, stell, tannpuss, vaske hender, osv. Det er godt for barnet at stelletid er en forutsigbar og koselig stund.
  • Nå er vi kommer inn på soverommet og herfra har mange ulike variasjoner. Uavhengig av hvordan man gjør, synes jeg alltid at man skal dele leggetid og være sammen og hjelpe å støtte barnet som man gjør i alle andre situasjoner gjennom dagen. I vårt tilfelle betyr dette amming og å lese bok sammen. Amming på lillemor og bok på storebror.
  • Slukke lyset, legge seg ned sammen, trygt inntil hverandre og kose, kanskje prate om noen siste tanker fra dagen, før øynene glir igjen. Innsovning er også ekstremt viktig for kvaliteten på søvnen som følger og eventuelle oppvåkninger. En rolig og avslappet innsovning vil gi bedre søvn.

Ved oppvåkning er mor eller far der med en gang for og trygge, trøste å støtte tilbake i søvnen.

 

Det er ved leggetid viktig at dette handler om TRYGGHET, at det er RUTINE og at barnet har FASTE RAMMER.

TRYGGHET – mor eller far er her ALLTID med meg.

RUTINE – jeg vet hva som skal skje og det gir meg ro.

FASTE RAMMER – dette handler om at barnet ikke trenger teste grenser, fordi barnet vet hva som skal skje og hvilke spilleregler som gjelder, ingen diskusjon og forhandling, men en trygg og god rutine. Barnet kan føle på trygghet og ro i forhold til situasjonen.

Translate »
193 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap